Bejelentés


Könyvné Szabó Éva bőrműv Honlapja

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Tarsolytörténet:

Hivatalos álláspont szerint a tarsoly a tűzszerszámok tárolására szolgált. A tarsoly fedelét lemezzel díszítették, amely legtöbbször ezüstből készült, és aranyozták. Csupán egy tarsolylemezt találtak, ami vörösrézből készült, és aranyozás díszíti. A tarsoly az övön függött, záródása bújtatós, vagy csatos volt, ugyanis többször előfordult, hogy a lemez alatt csatot és szíjvéget találtak. Veretes tarsolyoknál a záródáshoz használt bőrszíj a tarsoly fedelén kívül volt, míg lemez esetén belül. Erre a (például) bodrogszerdahelyi tarsoly veretei, valamint a tiszabezdédi tarsolylemez hátoldalán talált konzerválódott bőrdarab a bizonyíték.

Nyers Csaba

: Elődeink legjellegzetesebb, legősibb ötvös remekművei: 

A tarsolylemezek

A díszes fegyverzetű és ruházatú magyar fejedelmek, nemzetségfők méltóságjelvényei a tarsolylemezek voltak.
A tarsoly szőttes textilből, nemezből, de legtöbbször bőrből készült, amelyben apró készségeket és tűzszerszámokat: pattintó acélt, kovakövet és száraz taplót tartottak.
A tarsoly fedelét öntött veretekkel vagy az egész fedőlapot beborító vörösréz, aranyozott ezüst vagy ezüstlemezzel díszítették.
A lovas harcmodor megkövetelte, hogy a harcos felsőtestét a mozgásban semmi se akadályozza. Így a szablya, az íjtegez, a nyíltartó tegez (puzdra) a tarsollyal együtt az övre került és itt oldalt volt felfüggesztve.
A magyarság mintakincseire jellemzőek a mitológiai ábrázolások, életfák, istenfák és tudásfák, melyeket végtelen hálóba szőtt növényi indák, levelek és bimbók fognak közre. Ezeket a palmettás- szalagfonatos mustrákat az ismeretlen magyar ötvösök lemezdomborítással, véséssel, poncolással, háttéraranyozással, ékkőberakással díszítették. Olyan szép és egyedi mintázatokkal, amelynek ott és akkor megvolt a maga jelképes értelme, üzenete! E  megkülönböztető, egyedülálló, zárt magyar művészet formai nyelvezete mögött mélységes természetismeret, bölcsesség és tudomány rejlett, amely egész Euro-Ázsiának méltán lehet példaképe.
Nagyon ritka régészeti leletnek számítanak és mindössze 26 darabot ismerünk belőle. A mai rohanó világban könnyen elveszhetnek a magyar múlt értékei, ha hagyjuk. De akik e sorokat olvassák, azok tudják, hogy őseink az általuk viselt díszítőmintázaton keresztűl üzennek és adnak erőt, hitet nekünk!
Gyökereink tisztelete erősíti nemzeti érzésünket, a történelmi hazánk a Kárpát-medencében élő magyarságot.

Méltán lehet büszke és tisztelettel viselheti minden magyar,  sok ezeréves múltunk csodálatos mintakincsét!

Apáink emlékeit az idő, a föld megőrizte, a mi feladatunk tisztelve visszahozni a ma hétköznapjaiba és továbbadni a felnövő fiatalságnak.

Magyarország

Magyarország feldarabolása a XX.században. Soha ne feledd: Őseid vére nem azért hullt, hogy a rád hagyott föld mások játéka legyen. Ez a föld a Tiéd is a gyermekeidé is, hogy itt gyarapodj, itt szaporodj és védd Mária országát! Soha ne fogadd el az igazságtalan békediktátumot! Vesszen Trianon!

A tarsolyok megtalálási helyei.

Neveiket a feltárás helyszínének, településnek a nevéről kapták.

A tarsolyok beazonosíthatósága a számok szerint.

A /dupla/magyar vezér öv viselete:

Széleskörű információ:

http://keletiszovetseg.hu/karos-ii29.html

A tarsoly viselete:

/ hátúlnézeti kép

/Hagyományosan függesztett és

Középállásu viseleti lehetőségre.

Hagyományos, férfi tarsoly (felsőállású) függesztett viselet.

Középállású, testhez simuló viselete./lovaglás, motorozás közben/

 

A testmagassághoz arányos férfi-női, ifjú, gyermek kistarsoly viselete.

 

Borjúszőr betétdíszű népművészeti tarsoly

Hagyományőrző gyalogos, íjász, lovasíjász de hétköznapi viseletre is hosszútávon alkalmas. Motorosoknak, autósoknak is praktikus viselet.

Más kézműves, ötvös által készített tarsolylemezhez is készítek megrendelésre bőrtarsolyt. A lemez kontúrját ismernem kell, mert ahhoz tervezem a bőrmunkát. A más által készített veretek felverését viszont a megrendelőnek kell megoldania.


Képgaléria
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!